Merhaba sevgili Balıkçı Sitesi okurları! Zargana Balığı veya diğer bir ismiyle Sargan Balığı, genellikle kıyı sularda, yem balıklarının yoğunlukta olduğu bölgelerde çokça bulunurlar. Hatta Akdeniz lokumu veya diğer adıyla Gümüş Balığı yavrularının olduğu yerlerde Zargana’nın olmaması neredeyse imkansızdır.

Zargana avındaki püf nokta açık bir şekilde yem seçimidir.

Zargana avında yem çok önemlidir. Yemin canlı olması av şansını artırır. Yazımın başında belirttiğim gibi “Akdeniz Lokumu” yavrularının olduğu yerlerde “Zargana” da görülmektedir. Bu sebeple en iyi zargana avı yemlerinden birisi Yavru Akdeniz Lokumu‘dur.

Bunun dışında, zargananın kendisi de zargana avında kullanılabilir. Hamsi, Sardalya, İstavrit gibi balıklar da yem olarak tercih edilebilir.

Zargana avında, yemin canlı olması da av şansını artırır. Diğer türlü ise at-çek teknikleri kullanılabilir. Çünkü zargana balığı farklı aksiyonlarda hareket eden yemlerde daha kolay avlanır.

Jig seçimi için yaklaşık 6 cm uzunluğunda beyaz simli silikon jigler seçilebilir.

Tabii ki canlı yem ile avlanma kıyıdan avlanırken tercih edilmelidir. Kıyıdan avlanırken 12 numara sinek iğne de tercih edilebilir. 

Kıyı avcılığında en önemli malzemelerden bir diğeri ise şamandıradır. Yaklaşık 50 gram ağırlığında su yüzeyinde durabilen bir şamandıra işinizi görecektir.

Tekneden av yapılması durumunda ise, yaklaşık 5-6 cm ipten hazırlanmış ip yumağı şeklinde olan ipek floşlar kullanılır. Çok fazla esnek olmayan, sağlam, misina tercih edilmelidir.

Tekne avında zarganayı çekerken motor boşta olmalıdır. Hareket halinde takımı toplamak gerekir.

Eğer bir zargana yakalarsanız, tebrikler. Çünkü artık çok fazla yeminiz var. Kuyruğundan küçük küçük keserek, yem yapıp sabaha kadar avlanabilirsiniz.

Bunun dışında bir önerim daha var; zargana avına çıkmadan önce yanınıza bir havlu alın. Çünkü zargana çok hareketli ve kaygan bir balık olduğu için oltada çıkarırken zorlanabilirsiniz.

 

 

 

Bir yanıt yazın