Balıkçı Sitesi’ne hoş geldiniz. Bugün en uygun levrek avlama zamanlarını anlatacağım. Türkiye’de iki adet levrek türü bulunuyor: Bayağı Levrek ve Benekli Levrek. Onun için bu yazı Türkiye’deki avlar için daha geçerli olacaktır.
AKLINIZDA BULUNSUN Genç levreklerin(yavru) sırtları kara benekli, erginlerin sırtları ise beneksiz veya benekli olup koyu renktedir.
Levrek Ne Zaman Avlanır?
Levrek, suyun sıcaklığına göre göç hareketi gerçekleştirir. Karadeniz’in Ağustos sonlarına doğru soğumasıyla Karadeniz’den Ege’ye oradan Akdeniz’e doğru bir göç başlar. Güneydeki suların ısınmasıyla Mayıs ortalarında Karadeniz’e doğru geri dönüşe geçerler. Ancak az miktarda da olsa göç etmeyen levrek grupları mevcuttur. Levrek türü balıklar, Karadeniz’de kış aylarında dere ağızlarına, Akdeniz’de Nisan sonlarına doğru ürerler. Levrek genellikle kıyıda bulunur. Hava soğuksa derinlere inerler. Sebebi de suyun derinlerde +4 derece olmasıdır.

Levrekler etçil oldukları için küçük balıkların yoğunlaştıkları yerde fazladır. Özellikle mendirek(dalgakıran, iskele) içi gibi yerlerde sık görülürler. Nehirle denizin birleştiği bölgelerde bulunurlar. Çünkü o bölgelerde su bulanıktır ve av için gayet uygun bir ortam oluşturmuştur.
Genel olarak; Karadeniz için yaz aylarında, Marmara için ilkbahar başlarında, Akdeniz için kış aylarında, Ege için sonbaharda avlanmak daha uygundur. Levreklerin en sık görüldüğü günlük zaman dilimi şöyledir: Sabah güneş doğumundan öğle vaktine kadarki süre, akşam güneş batımı başlangıcından havanın tamamen kararmasına yakın zamanlar daha sık görülür. Bulanık sularda avlanmayı sevdikleri için rüzgarlı havalar ve dalgalı denizler avlanmak için optimum zamanlardır.
